Vechea şcoală meşteşugărească înfiinţată acum 60 de ani e azi o instituţie privată modernă. Elevii care învaţă la una din cele 12 unităţi şcolare tehnologice UCECOM din ţară au siguranţa că îşi găsesc de lucru după absolvire.
Pe un perete în salonul de coafură ultradotat al Colegiului UCECOM „Spiru Haret" din Bucureşti e lipită o foaie cu următorul citat: „Îmi place munca. Mă fascinează. Pot să stau ore în şir şi să mă uit la oamenii care muncesc" - Jerome K. Jerome.
În ciuda îndemnului la contemplare al umoristului britanic, elevii de la UCECOM muncesc cu sârg. E ziua examenului de absolvire pentru seral. Pe scaune înalte, de coafor, trei fete stau cuminţi, cu mâinile în poală, în timp ce alte trei le aranjează părul cu perii mari, rotunde, în zgomot de foehn. În spatele lor, în bănci, alte fete mai aruncă o privire pe proiectul de absolvire şi se pregătesc să răspundă la întrebările comisiei.
Ambiţii profesionale
„Sunt trei niveluri de competenţă", explică Păuniţa Vlădăianu, director adjunct al colegiului. „La primul nivel, la sfârşitul clasei a X-a au de făcut o coafură. După un an, la nivelul doi, susţin un proiect, iar apoi pot să se oprească sau pot să mai facă doi ani, timp în care învaţă materiile de cultură generală la un nivel mai ridicat, plus istoria modei, machiaj, apoi dau examenul de nivel trei şi se numesc «hairstylist». La nivelul doi se numesc frizeri. După aceea pot da Bacalaureatul şi pot să meargă mai departe la facultate sau la postliceală."
Sistemul e valabil pentru toate specializările, de la bucătari la mecanici auto. „Am avut şi elevi care au ajuns celebri. Pe Adrian Perjovschi îl văd acum la televizor. Alţii au plecat în străinătate. Foarte mulţi pleacă", afirmă Cecilia Calofil, profesoara de coafor. Şi elevele care dau azi examen au ambiţii mari. „Vreau să ajung cât mai sus, să am o afacere propr