Dan Pascariu, 60 de ani, unul dintre bancherii români cu cea mai îndelungată carieră, intenţionează să-şi păstreze poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, în funcţie şi de discuţiile cu acţionarii, în condiţiile în care actualul mandat îi expiră la primăvară.
"Vreau să-mi păstrez această funcţie considerând că pot contribui în continuare cu experienţa mea. Va depinde însă şi de înţelegerea cu acţionarii", a declarat Pascariu.
El a fost ales preşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit pe 17 aprilie 2008, tot atunci fiind reconfirmat Răsvan Radu în funcţia de preşedinte executiv (CEO) al băncii. În acel moment a avut loc separarea netă între membrii Consiliului de Administraţie şi cei ai boardului executiv, conform modelului dualist de conducere din grupul italian UniCredit. La începutul lui 2007, în perspectiva fuziunii dintre HVB Ţiriac şi UniCredit România, Pascariu fusese desemnat preşedinte al Consiliului de Administraţie, în timp ce Radu primea calitatea de membru al CA şi CEO al viitoarei UniCredit Ţiriac Bank.
UniCredit Ţiriac Bank este controlată de grupul italian UniCredit, care cumulează circa 50,6% din acţiuni, alături de omul de afaceri Ion Ţiriac, care deţine 45%. Italienii au indicat de mai multe ori că intenţionează să păstreze acest parteneriat perpetuat de când fosta Banca Ţiriac a fuzionat cu HVB, Ţiriac negociindu-şi o poziţie puternică şi la fuziunea ulterioară, dintre HVB Ţiriac şi UniCredit.
În pofida speculaţiilor care au circulat mult timp pe piaţă, Pascariu şi Radu fac echipă din 2007, de când cu fuziunea dintre cele două bănci amintite.
Pascariu a spus de la bun început că a renunţat la conducerea executivă din convingere, lăsând locul mai tânărului Răsvan Radu, însă gestul său a părut greu de crezut pentru piaţă, având în vedere preponderenţa exemplelor în care l