Conflictele din nordul Africii pot aduce circa 20 de milioane de euro pierderi turoperatorilor români, care aveau planificate deja avioanele și hotelurile în luxoasele stațiuni din Egipt și Tunisia.
Destinații de top pentru o bună parte din românii care-și petrec concediul în străinătate, stațiunile din Egipt și Tunisia adună, în medie, 30.000 de turiști anual, adică 3% din totalul românilor care-și petrec vacanțele în afara granițelor.
„Există factori confirmați de risc – evitați călătoriile“, îi avertizează Ministerul Afacerilor Externe pe cei care intenționează să ajungă în Egipt sau Tunisia în această perioadă. Mesajul este contrar îndemnurilor adresate, până de curând, de turoperatorii români care mizau, în 2011, pe revenirea destinației Tunisia și pe o creștere de 20% a numărului de turiști spre Egipt. Dar n-a fost să fie, am spune noi. Agențiile de turism spun însă că anul nu este compromis; charterele nu s-au anulat, ci doar sunt suspendate momentan. „Acum nu este inspirat să trimiți turiști în Egipt. Deși aeroporturile funcționează fără probleme, nu vrem să riscăm“, spune Martin Bikfalvi, proprietarul agenției Calibra Travel, unul dintre puținii operatori principali ai destinațiilor din nordul Africii. Agenția sa are în plan operarea charterelor către Egipt din luna martie, iar turiștii au început să se înscrie încă din ianuarie. În 2010, Calibra Travel a operat 22 de curse către Hurghada și Sharm El Scheik, transportând aproximativ 3.200 de turiști. Pentru 2011, erau în plan 26 de curse și 3.500-4.000 de turiști.
Un alt turoperator, Best Reisen, a vândut în 2010 aproximativ 4.000 de pachete pentru Egipt. A suspendat și el cursele către țara piramidelor, însă reprezentanții agenției se feresc să dea un verdict pentru viitorul apropiat. „Nu avem feedback negativ. Suntem în stand-by. Așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile“, spune Emo