Ministerul Economiei s-a angajat în noul acord cu FMI să elaboreze o soluţie alternativă de reorganizare a sectorului energetic de stat, pentru situaţia în care cei doi giganţi energetici nu vor fi gata în acest an. Planul alternativ va include reluarea privatizării complexurilor energetice din Oltenia şi listarea la bursă a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
După doi ani de când se încearcă în zadar înfiinţarea celor două companii energetice-gigant, Electra şi Hidroenergetica, Ministerul Economiei admite în mod public că este timpul să elaboreze un plan alternativ de reorganizare a societăţilor de stat.
Această idee este inclusă în textul noului acord cu FMI, la capitolul „Creştere şi reformă structurală de sporire a flexibilităţii întreprinderilor de stat". Reamintim că înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica este blocată în instanţă de Fondul Proprietatea şi de unele sindicate din energie, iar finalizarea lor în acest an este practic imposibilă din cauza termenelor din aceste procese.
Mai mult, întregul proiect ar trebui reluat de la zero şi regândit pe baza rezultatelor financiare din 2010 ale societăţilor implicate, pentru a nu exista niciun fel de subvenţii încrucişate, după cum a avertizat FMI referitor la acest plan.
Citiţi şi Vrem investitori, dar nu avem o strategie energetică
Acordul cu FMI prevede „căutarea unei soluţii alternative, dacă înfiinţarea celor două companii energetice nu este realizată până la sfârşitul anului 2011, inclusiv prin privatizarea pachetelor majoritare de acţiuni la companiile din energie".
Romgaz, pe bursă abia la primăvară
Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru „Adevărul", că ideea unei soluţii alternative este la început, iar din acest motiv în textul acordului nu este prevăzut numele vreunei companii la acest capitol.
„În perioada următoare