Finlanda susţine aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, dar modul în care acest subiect este tratat în continuare se află în mâinile preşedinţiei ungare a UE. Iată ce a declarat la Bucureşti, ministrul Afacerilor Europene şi al Imigraţiei din Finlanda. Astrid Thors se află într-o vizită de două zile la invitaţia ministrului de externe, Teodor Baconschi.
Intrarea României şi Bulgariei în Schengen depine de modul în care Ungaria va decide să rezolve această prblemă. Astrid Thors a oferit ca exemplu modul în care va decurge reevaluarea în cazul Bulgariei.
Întrebată cum explică această poziţie în condiţiile în care Finlanda a anunţat, în ianuarie, că alături de Franţa şi Germania se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen şi cum explică legătura între MCV şi aderare, Astrid Thors a spus că de fapt poziţia Guvernului finlandez a fost aceea că decizia privind aderarea la Schengen trebuie luată în funcţie de mai mulţi factori.
"În ceea ce priveşte MCV, este o chestiune separată şi sperăm să fie dusă la bun sfârşit prin cooperare cu celelalte state", a spus ea. Totdată Thors a mai declarat că România are resorturile necesare luptei împotriva corupţiei.
Un exemplu fiind cazul vameşilor de la Siret. Ministrul Afacerilor Europene şi al Imigraţiei din Finlanda s-a declarat interesat de problematica romă, explicând că Helsinki şi Bucureştiul se aseamănă deoarece susţin nevoia unei strategii la nivel european privind romii.
Totodată, ministrul finlandez a apreciat că este important ca strategia privind romii să fie pusă în corelaţie cu Strategie UE 2020, care are printre obiective scăderea nivelului de abandon şcolar.
Autorităţile române i-au prezentat demnitarului finlandez stadiul pregătirilor pentru aderarea la Spatiul Schengen, în condiţiile în care România a îndeplinit criteriile tehnice necesare.
Finland