Comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ne avertizează că va trebui să ne obişnuim cu creşteri bruşte ale preţurilor produselor agricole. Mecanismele de reglare a pieţelor vor avea efect doar pe termen lung. Dacian Cioloş explică şi mizele noii Politici Agricole Comune pentru fermierii români.
- Adevărul Europa : Domnule comisar, există un fenomen de creştere a preţurilor produselor agricole în întreaga lume. Credeţi că este o nervozitate de moment sau este un fenomen pe termen lung?
- Dacian Cioloş : Sunt două categorii de efecte care influenţează veniturile şi chiar şi decizia economică a producătorului. Pe de-o parte, creşterea cererii de produse alimentare, care e una structurală şi nu conjuncturală. Apar regiuni lume care au acum, faţă de anii trecuţi, mai multă solvabilitate şi deci cer şi consumă alimente pe care nu le consumau înainte, mai ales carne şi lapte, ceea ce înseamnă un consum mai mare de cereale.
- A.E.: Aceasta este o oportunitate pentru producător...
- D.C. : Este, dar pune o problemă de aprovizionare a pieţelor, deoarece creează dezechilibre în aprovizionarea cu cereale, de exemplu şi cu proteine vegetale. Deci e o problemă structurală. Dincolo de acest aspect, apare un fenomen mai nou, din ce în ce mai vizibil, de speculaţii sau speculă cu produse alimentare stocabile, cu cereale şi cu oleaginoase în special. Astfel că, într-o perioadă foarte scurtă, de câteva luni, preţurile la pot scădea sau creşte foarte mult, fără ca aceaste variaţii să fie datorate unor probleme de ofertă. Aşa este cazul anul acesta. Faţă de anii 2007-2008, acum oferta e relativ bună, a crescut chiar. Dar apar nervozitati în anumite regiuni din lume pentru că e şi o problemă de repartizare a stocurilor şi o lipsă de comunicare de date privind aceste stocuri De exemplu: dacă Rusia şi Ucraina decid să stopeze exporturile pentru că au