USL a anuntat deja ca va depune o motiune de cenzura in aceasta sesiune parlamentara (adica pana in iunie). Sa presupunem ca va avea succes. Ce ar trebui sa faca Traian Basescu? In nici un caz sa mai nominalizeze un premier PD-L.
E limpede ca va avea de ales intre un tehnocrat si un premier al initiatorilor motiunii. Daca e tehnocrat, trebuie sa fie Isarescu. Daca e politic, trebuie sa fie Ion Iliescu.
Actualul presedinte trebuie sa se asigure ca drumul reformelor incepute este ireversibil. Pentru asta are nevoie de un om nu neaparat docil, ca Boc, dar, in orice caz, responsabil.
Protocolul USL contine multe inadvertente. Una dintre ele are legatura cu impartirea functiilor de premier si presedinte. Un sondaj realizat in lunile mai-iulie 2011 va trebui sa stabileasca candidatul la functia de presedinte (punctele 6.1.2 si 4.6.2 din protocolul de functionare a USL). Candidatul pentru functia de premier este desemnat de partidul care nu propune un candidat pentru functia de presedinte (punctul 7.1.1 din protocol).
Cum USL depune motiunea inainte sa apara concluziile sondajului, in ipoteza ca si trece, cu ce propunere de premier se va duce USL la Cotroceni? Va fi de la PSD sau de la ACD? Pentru ca, daca tinem cont de regulile tocmai stabilite, apartenenta premierului nu poate fi decisa decat dupa mega-sondaj.
Vrand-nevrand, Ponta si Antonescu vor incalca protocolul de functionare a aliantei. Atunci seful statului are un argument in plus, fata de cel care oricum decurge din Constitutie, sa nominalizeze pe cine vrea el de la USL.
Daca Ponta si Antonescu se vor revolta ca nu li se accepta propunerea, Basescu le poate replica foarte bine ca se teme sa primeasca o propunere de la USL care incalca protocolul de functionare. Ar gira el insusi un posibil conflict intre PSD si ACD si ar arunca in aer o guvern