Societatea care construieşte complexul rezidenţial "Vitan Platinum Towers" - ridicat lângă staţia de metrou Mihai Bravu – a intrat în insolvenţă, procedura fiind dispusă pe 25 ianuarie de către Tribunalul Bucureşti.
Luna trecută, EVZ a prezentat cazul celor patru blocuri - sudate între ele, în formă de potcoavă - a căror construire a fost începută în 2007 şi care a depăşit termenul de finalizare cu mai mult de doi ani.
Insolvenţa a fost dispusă la cererea cetăţeanului american George Anthony Elkik – acţiunea acestuia în justiţie fiind prima rezolvată dintre celelalte care se află pe rolul secţiei comerciale a Tribunalului Bucureşti.
Principala consecinţă a acestei decizii este că patronii Platinum Vitan Towers îşi pierd dreptul de a administra şi de a dispune de patrimoniul companiei. Toate creanţele avute de terţi asupra dezvoltatorului vor fi înregistrate până pe 11 martie 2011, adunarea generală a creditorilor Platinum Vitan Towers fiind programată pentru 7 aprilie.
"Situaţia e tragică pentru cumpărători"
Potrivit lui Andrei Cionca, managing partner la "Casa de insolvenţă Transilvania", în cazuri de acest fel, dacă banca nu continuă finanţarea proiectului, iar firma nu poate fi organizată şi ajunge la faliment, situaţia este tragică pentru cei care au plătit avansuri.
"Valoarea unui astfel de proiect, la stadiul structurii de rezistenţă, este mult mai mică decât valoarea complexului finalizat. Dacă firma intră în faliment, principala luptă pentru recuperarea banilor se dă între bancă şi constructor. Clienţii care au plătit avansuri sunt ultimii care îşi recuperează banii, dacă mai pot recupera ceva".
Andrei Cionca mai spune că, dacă se ajunge la executarea complexului rezidenţial, pentru a îndestula datoriile creditorilor, cel care va achiziţiona structura de fier-beton şi terenul de