În familiile din Statele Unite ale Americii, rolurile s-au inversat: dacă bărbaţii îşi doresc copii şi o viaţă tihnită, femeile optează pentru independenţă. Un studiu recent despre dragoste şi familie arată că americanii au idei moderne în ceea ce priveşte relaţiile de cuplu.
Percepţia despre rolurile în familie este diferită din cauza schimbărilor sociale masive din ultima perioadă, spun antropologii. „Am văzut încă de la începutul revoluţiei industriale că bărbaţii şi femeile devin egali din punct de vedere economic.
Dar acum am început să vedem din ce în ce mai mult că bărbaţii sunt interesaţi de dragoste şi de angajamente şi că femeile sunt interesate de a-şi păstra independenţa", afirmă Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers şi consilier ştiinţific la Match.com, site prin intermediul căruia au fost strânse datele.
Femeile îşi doresc propriul cont bancar
Studiul, citat de LiveScience, a luat în calcul părerile a 5.200 de persoane din SUA, cu vârste între 21 şi până peste 65 de ani. Chestionarul a cuprins peste 100 de întrebări despre relaţiile şi preferinţele lor. La cercetare au participat în proporţii egale persoane singure sau aflate într-o relaţie, din zona urbană şi din zona rurală, tineri şi bătrâni, homosexuali şi heterosexuali.
Rezultatele au scos la iveală câteva stereotipuri de gen. Dintre persoanele singure care nu au în prezent un copil sub 18 ani, 24% din bărbaţi spun că îşi doresc copii, comparativ cu 15% din femei. Tot bărbaţii sunt şi cei care au declarat că s-au îndrăgostit rapid şi nebuneşte: 54% spun că s-au îndrăgostit la prima vedere. 41% dintre femei au mărturisit acelaşi lucru.
Foarte mulţi dintre cei singuri au idei relativ moderne despre rolurile de gen. Întrebaţi dacă femeile ar trebui să fie îngrijitorul principal al unui copil, 49% din doamne au răspuns negativ, la fel ca 37% din do