România a devenit importator net de soia transgenică după ce în urmă cu patru ani îşi asigura întreg necesarul din producţie proprie.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că reintroducerea culturilor de plante modificate genetic este benefică pentru fermieri şi este decis să continue demersurile la forurile europene pentru autorizarea acestora. Valeriu Tabără susţine că asociaţiile de producători agricoli şi crescătorii de animale au făcut în perioada ultimilor ani mai multe cereri în acest sens.
„Introducerea în cultură a unor tipuri de soia modificate genetic se bazează în primul rând pe solicitarea primită din partea asociaţiilor de producători agricoli şi crescători de animale. Mai mult decât atât, elementele pe care se bazează fundamentarea solicitării mele, respectiv finalizarea procedurilor necesare autorizării culturilor de soia modificată genetic în Uniunea Europeana, sunt de natură ştiinţifică", a declarat ministrul Agriculturii.
OMG în toate fermele de animale
După aderarea la UE, România a renunţat la culturile de soia transgenică, în prezent cultivându-se pe suprafeţe restrânse anumite soiuri de porumb modificat genetic.
„Soia modificată nu se mai cultivă din 2007. În România mai există acum aproximativ 9.000 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic. Cartofi din categoria OMG nu cultivăm deşi UE permite pentru consumul animalelor", a precizat Gheorghe Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
În România, la culturi OMG (organisme modificate genetic) maximul a fost atins în 2006, când suprafaţa cultivată cu soia a ajuns la 300.000 de hectare. După aderarea la UE s-a renunţat în totalitate la cultura de soia transgenică.
Reprezentanţii organizaţiilor agricultorilor spun că, deşi în Europa nu sunt acceptate aceste tipuri de culturi, pentru necesarul de hrană în ferme se importă aproa