Anuntul oficial facut de presedintele Traian Basescu privind incheierea unui nou acord cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a impartit opinia publica in doua tabere. Intr-una se afla autoritatile, care vad acordul preventiv ca un adevarat succes, iar in cealalta sunt politicienii din Opozitie si o parte din analisti, care se refera la un "semnal de alarma".
Traian Basescu a afirmat, in discursul sustinut duminica seara, la Palatul Cotroceni, ca Romania s-ar afla pe drumul cel bun si, drept dovada, n-am mai avea nevoie de ultima transa de 1 miliard de euro din imprumutul de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI).
Seful statului a prezentat, in premiera, si detaliile noului acord de tip preventiv. In esenta, Guvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor avea la dispozitie 5 miliarde de euro in urmatorii 2 ani din care sa imprumute doar in caz de urgenta.
Ce inseamna urgenta ne-a explicat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Acesta a vorbit de o eventuala criza pe piata valutara - un atac asupra leului si, foarte interesant, o eventuala imposibilitate a statului de a acoperi deficitul bugetar. Cu alte cuvinte, a explicat guvernatorul, ne-am afla in aceeasi situatie ca la inceputul lui 2009, cand am luat primul imprumut de la FMI. La fel ca si presedintele Basescu, Mugur Isarescu a intarit faptul ca nu vom accesa banii de la FMI decat daca va fi cu adevarat necesar.
Decizia de a semna noul acord a fost vazuta de majoritatea analistilor ca un demers pozitiv. Romania isi va pune o noua centura de siguranta - o formula vehiculata de presedintele Basescu in sustinerea primului acord cu FMI. Investitorii ar urma sa aiba siguranta ca Romania beneficiaza de banii si expertiza necesara pentru a depasi orice probleme.
Acordul de pana acum cu FMI, BM si UE s-a incheiat cu succ