Avantajele în natură, cum ar fi abonamente telefonice, maşină, cazare sau masă, au costuri mai mici datorită scutirii de la contribuţiile sociale. Sursa: SHUTTERSTOCK
Angajaţii şi angajatorii au pierdut în ultimii doi ani majoritatea facilităţilor fiscale, prin modificările repetate ale Codului Fiscal şi ale legislaţiei de asigurări.
Cu toate acestea, mai sunt câteva reglementări favorabile fiscal pe care firmele reuşesc să le fructifice pentru a reduce costurile cu personalul, se arată în revista "Capital".
Având în vedere că aproape toate avantajele în bani şi/sau natură, excepţie făcând ajutoarele de deces, de naştere sau cadourile oferite copiilor minori, sunt impozitate cu 16% ca venituri, angajatorilor le-a rămas ca variantă de diminuare a cheltuielilor stimularea salariaţilor cu anumite beneficii în natură pentru care nu plătesc contribuţii sociale.
Este vorba de beneficii precum maşinile pentru uz personal, abonamentele de telefon, cazarea, hrana sau îmbrăcămintea. Aceste tipuri de avantaje sunt exceptate de la plata contribuţiilor, de la 1 ianuarie 2011, odată cu introducerea lor în Codul Fiscal.
Tichetele de masă, preferate
"Potrivit textului de lege, această enumerare nu este exhaustivă, putând fi acordate şi alte bunuri sau servicii. În practică, însă, specialiştii în salarizare sunt destul de reticenţi în a considera şi alte avantaje în natură ca fiind sume pentru care angajatul nu datorează contribuţiile de asigurări sociale individuale", explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Alături de avantajele în natură, tichetele de masă continuă să fie beneficiile cu cea mai mare popularitate, pentru că sunt con venabile chiar şi după ce au devenit impozabile cu 16%, de la jumătatea anului trecut. Tichetele de masă sunt scutite de contribuţiile sociale.
"Scu