A devenit Romania o tara izolata pe scena europeana? Cum un rau nu vine niciodata singur, blocarea accesului Romaniei in spatiul Schengen a adus la pachet si aceasta temere. In absenta “marelui prieten” francez, care vor fi noii parteneri ai Romaniei? In al cui siaj vom cauta sa navigam pe tulburatele ape europene? Sau a sosit ora maturizarii, a inlocuirii strategiei de captare a bunavointei cu una focalizata pe urmarirea intereselor? Sunt intrebari la care incearca sa raspunda, in exclusivitate pentru HotNews.ro, mai multi specialisti europeni si doi europarlamentari romani.
Cat de aspru este discursul reactiv al celor doi dirijori ai diplomatiei romane, presedintele Traian Basescu si ministrul Teodor Baconschi. O asprime care sugereaza prezenta unei ingrijorari majore la Bucuresti. Cu toate acestea, francezii nu percep blocarea Romaniei in termeni atat de dramatici. Catherine de Wenden, profesor la Institutul de Studii Politice din Paris, sustine ca “si in trecut multi nou-veniti au avut dificultati in a-si include complet cetatenii ca europeni. Au fost nevoiti sa astepte cativa ani si ma gandesc la spanioli, la greci, la portughezi. Romania nu este un caz izolat.”
E o teza imbratisata si de francofilii romani, pusi in dificultate de atitudinea administratiei Sarkozy. Pentru Cristian Preda, europarlamentar democrat-liberal, “nu exista alta optiune decat relatia buna cu Franta, care trebuie conservata. Acum, daca au emis niste rezerve, nu trebuie sa dramatizam si sa mizam pe un alt parteneriat, sa ridicam tonul sau sa fim cu nasul pe sus.” Folosirea de catre ministrul Baconschi a unor cuvinte tari, precum “irational”, in caracterizarea motivelor de respingere a Romaniei este “regretabila” in viziunea lui Cristian Preda, pentru ca “astfel de termeni nu se folosesc in vocabularul dintre parteneri.” Insa putini mai cred astazi in parteneriatul f