Specialiştii iau în calcul riscul unei noi deflagraţii şi fac analize în zonă. Salvatorii minieri sunt audiaţi astăzi de reprezentanţii ITM Petroşani. Accesul la locul exploziei este deocamdată interzis.
O echipă de specialişti ai Institutului pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, împreună cu reprezentanţi ai CNH Petroşani, s-au întâlnit astăzi pentru a elabora o strategie privind modul de investigare a exploziei de la mina Uricani.
NEWS ALERT: Trupurile minerilor morţi în explozia din Mina Uricani au fost scoase la suprafaţă
„Astăzi stabilim un program al următoarelor acţiuni. Primul pas este să analizăm posibilitatea de a coborî în subteran la locul exploziei. În acelaşi timp, nu excludem riscul producerii unor noi explozii. Asta în contextul în care cea de-a doua explozie a avut loc la opt ore după prima”, a declarat Constantin Lupu, directorul INSEMEX Petroşani.
Salvatorii sunt audiaţi
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba –Iulia, Augustin Lazăr, a declarat că astăzi încep audierile salvatorilor minieri. „Ei sunt cei care au văzut cum se prezenta locul exploziei. Există şi o primă ipoteză rezultată din concluziile specialiştilor şi anume că dezastrul a fost produs de o acumulare de gaze detonată de un arc electric. Oricum, o concluzie finală va apărea peste mai mult de 10 zile”, a spus Lazăr.
Ancheta este în plină desfăşurare, la faţa locului fiind prezenţi şi reprezentaţi ai ITM Petroşani. Şefa serviciului, Ileana Bodea, a spus că audierea salvatorilor minieri este vitală pentru anchetatori. „Parcurgem etapele fireşti ale unei anchete de acest gen. Salvatorii minieri ne vor oferi detalii de la locul exploziei. Vor fi audiate şi alte persoane”, a arătat Bodea.
Pentru cel puţin 10 zile, activitatea în mina Uricani este oprită. Specialiştii analizează