Statul subvenţionează montarea panourilor solare, iar acestea reduc cheltuielile la întreţinere cu 65 de procente. Agenţia de Mediu a epuizat toţi banii destinaţi programului „Casa Verde“. Guvernul le-a acordat subvenţii de 2,1 milioane de lei botoşănenilor care şi-au instalat panouri solare.
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani nu mai primeşte dosare pentru finanţarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, prin Programul „Casa Verde“.
370 de botoşăneni s-au grăbit până acum să beneficieze de aceste facilităţi. Toţi banii alocaţi judeţului, peste 2,1 milioane de lei au fost epuizaţi. Majoritatea solicitărilor au fost pentru montarea de panouri solare, iar suma decontată a fost de maximum 6.000 lei pentru fiecare proiect.
Economie la gaz şi curent
Cei mai interesaţi s-au arătat botoşănenii de la oraş. Doar 46% din beneficiari au fost din mediul rural.
„Cele mai căutate sisteme au fost panourile solare care oferă posibilitatea obţinerii apei calde menajere pe aproape tot parcursul anului, iarna în combinaţie cu o altă sursă de caldură. Consumul de energie electrică şi de gaze naturale e redus cu până la 65%“, a declarat Dana Boariu, directorul APM Botoşani. Panourile solare sunt uşor de montat, au grad de poluare zero, nu necesită întreţinere specială şi au o durată îndelungată de funcţionare.
Dănuţ Fediucel este un tânăr de 35 de ani din municipiul Botoşani care foloseşte deja un asftel de panou solar pentru a-şi încălzi apa menajeră la vila pe care şi-a construit-o.
Investiţie amortizată într-un an
„Eu am muncit mulţi ani în străinătate şi acolo am văzut că aproape toate casele au pe acoperişuri cel puţin câte un panou solar. Mi-am montat şi eu unul pe care am dat 10.000 de lei. Statul îmi restituie 6.000 de lei şi ies extrem de ieftin în f