Autorităţile de la Cairo fac eforturi pentru a repune pe picioare economia după ce protestele care durează de mai bine de o săptămână au oprit orice activitate, scrie BBC News.
Samir Radwan, noul ministru de finanţe egiptean, a anunţat că vor fi luate măsuri pentru a redresa economia, acestea incluzând constituirea unui fond de urgenţă de aproape un miliard de dolari pentru a-i despăbugi pe cei afecţati de proteste, introducerea de beneficii suplimentare pentru şomeri şi introducerea unei serii de avantaje vamale. Fiecare zi de proteste înseamnă pierderi de 310 mil. dolari pentru economie.
Şi băncile s-au redeschis ieri, pentru prima dată de la izbucnirea protestelor, după ce au primit o infuzie de capital de la banca centrală în valoare de 854 mil. dolari, pentru a fi pregătite în cazul unor retrageri masive de bani.
Analiştii băncii franceze Credite Agricole estimează că impactul economic al protestelor de stradă din Egipt se ridică în prezent la peste 3 miliarde de dolari. În consecinţă, aceştia au redus şi prognoza de creştere economică a Egiptului, de la 5,3% până la 3,7%.
Datoria publică se va majora cu 40% ca urmare a protestelor
Economiştii de la Credite Agricole se aşteaptă ca datoria publică să ajungă la 85% din PIB până la sfârşitul acestui an, pentru a accelera până la 97% în 2014. Estimările celor de la Credite Agricole arată că datoria publică va creşte cu 40% ca urmare a turbulenţelor.
Autorităţile se văd acum nevoite să ridice nivelul cheltuielilor publice pentru a reduce tensiunea exercitată asupra populaţiei, proiecţiile evidenţiind că deficitul bugetar va creşte până la 12,3% din PIB în acest an, ţintele anterioare revoltelor estimând un deficit de 8,2% din PIB.
Egiptul promite că îşi va onora datoriile
Ministrul de finanţe Samir Radwan a declarat că Egiptul va onora plata tuturor datoriilor, încu