Hidrologii avertizează că, în următoarele două luni, nordul, centrul şi estul României vor fi din nou acoperite de ape. În acest an însă, cei afectaţi de viituri nu vor mai primi ajutor de la stat. Sursa: CODRIN PRISECARU
Topirea zăpezilor şi precipitaţiile abundente vor face ca şi în acest an inundaţiile să revină în forţă mai ales în nordul, centrul şi estul ţării, în următoarele două luni. Aşa estimează hidrologii, care au aşternut deja pe hârtie harta zonelor aflate în calea apelor ce ar urma să iasă din matcă în februarie şi martie.
Practic, puhoaiele revărsate nu ar trebui să mai ia prin surprindere nici autorităţile, nici localnicii, obişnuiţi să-şi piardă agoniseala an de an, în aceeaşi perioadă.
Spre deosebire de anii trecuţi, 2011 le aduce, totuşi, o supriză: lipsa despăgubirilor acordate de stat. Asta, dacă executivul va pune în aplicare această măsură anunţată deja de preşedintele Traian Băsescu.
"Lovitura" ar fi cu atât mai importantă cu cât aplicarea actului normativ prin care românii erau obligaţi să-şi încheie câte o poliţă de asigurare a locuinţei a fost amânată pentru jumătatea lunii iulie.
Nordul şi estul ţării, primele "lovite" de viituri
Concret, potrivit hidrologilor, în această lună, vor creşte peste media multianuală debitele mai multor râuri, în nordul şi estul ţării.
"În februarie 2011, pe baza elementelor statistice de lungă durată şi având în vedere situaţia debitelor de la sfârşitul lunii ianuarie, se estimează că regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Olt - superior şi mijlociu, Bistriţa, Moldova, Suceava, Prut, Trotuş, dar şi Argeş, Ialomiţa sau Buzău", au precizat pentru EVZ oficialii Ministerului Mediului.
Iar, potrivit hidrologilor, gheaţa la mal, podurile de gheaţă, curge