Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, urmeaza sa inceapa lupta sa in instanta impotriva extradarii din Marea Britanie in Suedia. El este acuzat de agresiune sexuala a doua femei, acuzatii pe care le neaga.
Este de asteptat ca Assange sa sustina ca procurorii suedezi nu au avut dreptul sa emita niciun mandat de arestare pe numele lui, deoarece el nu a fost inca acuzat de infractiuni, scrie BBC.
In cadrul audierilor de la Londra, avocatii sai vor invoca, de asemenea, motive care tin de drepturile omului.
Aparatorii lui Assange, condusi de Geoffery Robertson QC, sunt asteptati sa sustina ca, daca clientul lor este fortat sa se intoarca in Suedia el ar putea fi extradat in Statele Unite, sau chiar la Guantanamo Bay, unde sa raspunda pentru publicarea documentelor diplomatice secrete pe site-ul sau, Wikileaks.
El se teme ca ar putea primi pedeapsa cu moartea, spun aparatorii sai.
Audierile in instanta privind extradarea lui sunt asteptate sa dureze doua zile si sunt atent urmarite de intreaga lume.
Procurorii vor sustine ca Assange, in varsta de 39 de ani, trebuie sa fie extradat pentru a face fata acuzatiilor de viol si molestare sexuala potrivit legii suedeze, in urma acuzatiilor a doua femei.
Avocatii sai vor spune ca mandatul european de arestare pe baza caruia a fost retinut nu este valid, iar Assange a acceptat sa fie interogat astfel incat extradarea nu este necesara.
Assange a fost eliberat pe cautiune chiar inainte de Craciun dupa ce a petrecut noua zile in inchisoarea Wandsworth. Assange si sustinatorii sai sustin ca ancheta este motivata politic. Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, urmeaza sa inceapa lupta sa in instanta impotriva extradarii din Marea Britanie in Suedia. El este acuzat de agresiune sexuala a doua femei, acuzatii pe care le neaga.
Este de ast