În satul Bolvaşniţa, din judeţul Caraş-Severin, ca şi în alte localităţi rurale, în această perioadă şi până la începerea postului Paştelui, are loc Balul izmenelor. Manifestarea este o tradiţională petrecere de promovare şi păstrare a costumului popular.
De cum s-a lăsat seara, săteni mai în vârstă şi tineri îmbrăcaţi în costume populare, unele vechi de zeci de ani, au defilat însoţiţi de muzică pe uliţele satului, după care toată lumea s-a oprit la biserică. Părintele satului a ţinut o slujbă de binecuvântare şi iertare, după care alaiul a poposit la căminul cultural din localitate.
Înaintea începerii balului,a avut loc o şezătoare în care cei mai tineri au venit în faţa spectatorilor îmbrăcaţi în costume populare originale şi specifice şi au prezentat unele datini strămoşeşti şi dansuri populare.
După ce cei mici s-au retras, a venit rândul celor mari să intre în joc şi să se distreze. "Şi fiindcă distracţie fără mâncare şi băutură nu s-a mai văzut, fiecare aduce de acasă ce are mai bun după care totul se pune la comun şi începe distracţia", după cum a spus unul dintre participanţi.
Portul popular, permis pentru distracţie
La Bolvaşniţa, tradiţia spune că permisul pentru a intra în cămin, chiar şi ca simplu spectator, este să fie îmbrăcat în costum popular. Manifestarea de la Bolvaşniţa, prin efortul unor localnici, a exprimat dorinţa acestora ca tradiţia să nu dispară, iar frumuseţea costumelor şi a dansurilor populare interpretate de trei generaţii, de la copii de 5-6 ani, şi până la adulţi de peste 60 de ani, au dat încredere că în satul de sub munte nu vor fi uitate tradiţiile. În satul Bolvaşniţa, din judeţul Caraş-Severin, ca şi în alte localităţi rurale, în această perioadă şi până la începerea postului Paştelui, are loc Balul izmenelor. Manifestarea este o tradiţională petrecere de promovare şi păstrare a costumului p