La 53 de ani, fostul june-prim al teatrului orădean din anii '80 e cunoscut ca actor şi regizor, participant la Revoluţie şi consilier local PNL, partid în care s-a înscris în 1990.
Numit prin votul consilierilor judeţeni la şefia nou-înfiinţatei Instituţii de Spectacole Iosif Vulcan, care va încorpora secţiile române ale Teatrului de Stat şi Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia, precum şi ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii, Daniel Vulcu respinge eticheta de "trădător" care, de dragul unei funcţii, e complice la segregarea culturii pe criterii etnice.
- De ce se face reorganizarea teatrelor?
- Răspunsul vizează mai multe paliere. În primul rând, e vorba de bani. Nimeni, Doamne fereşte, nu-şi închipuie că instituţiile de cultură sunt SRL-uri care trebuie să facă profit, dar nici să cheltuie prea mult în raport cu rezultatele nu e corect. Anul trecut, Teatrul de Stat a primit subvenţii de 52 miliarde şi a încasat din bilete şi chirii 4 miliarde, Arcadia a primit 11 miliarde şi a încasat un miliard, iar Filarmonica a primit 61 şi a încasat 2,6 miliarde. Deci era necesară eficientizarea, iar una din modalităţi e distribuirea bugetelor aşa încât răspunderea cheltuirii lor să fie mai concretă şi mai coordonată.
Pe de altă parte, au contat criteriile specifice. Arcadia începuse să joace ceea ce jucam noi la Teatrul de Stat, nu mai juca de mult cu păpuşi, iar teatrul "mare" juca ce trebuia să joace ei, în ideea că spectacolele pentru copii sunt mai uşor de organizat şi aduc mai uşor bani. În ce priveşte spectacolele ansamblului Crişana, n-au avut audienţa şi nici frecvenţa pe care trebuiau s-o aibă, iar personalul supranormat a dus, paradoxal, la diluarea calităţii prestaţiilor. Eu vreau, ca având trupa de la Arcadia şi pe cea de la Crişana, să facem spectacole unde artiştii să fie folosiţi cât mai mult. Mă gândesc, de exemplu, la spec