Israelul cere comunităţii internaţionale să împiedice participarea „Fraţilor Musulmani“ la viitoarele alegeri din Egipt. Peste 2.000 de protestatari au dormit în corturi şi în maşinile blindate ale armatei pentru a nu permite militarilor să câştige prea mult teren în Piaţa Tahrir.
Mulţi tineri prezenţi în centrul capitalei egiptene au respins categoric dialogul fragil demarat de vicepreşedintele Omar Suleiman şi de formaţiunile de opoziţie. „Respingem dialogul. Nu recunoaştem guvernul. Mubarak trebuie să plece", spune Sayyed Abdel-Hadi, un tânăr de 28 de ani care susţine că nu va pleca din stradă până când preşedintele nu renunţă.
„Nu-l vrem pe Suleiman, îl simbolizează pe Mubarak. Dacă el va deveni preşedinte, vom declanşa o nouă revoltă", spune şi Osama Gamal, un învăţător de 22 de ani, citat de Reuters.
După deschiderea băncilor, activitatea a început să se desfăşoare şi în unele magazine şi centre comerciale, deşi unii proprietari se vaită că degeaba au revenit la muncă, întrucât turiştii care le cumpărau suvenire nu mai sunt de găsit.
Ieri, sute de locuitori din Cairo au protestat în faţa sediului Guvernului, cerând locuinţe mai ieftine. Cu foile de aplicare în mâini, ei au ameninţat autorităţile că se alătură protestatarilor dacă nu sunt acceptaţi în programele pentru locuinţe ieftine.
Prima şedinţă de guvern
În prima şedinţă a noului Cabinet s-a decis mărirea salariilor şi a pensiilor cu 15% pentru bugetari. Proaspătul ministru al Finanţelor, Samir Radwan, a precizat că vor fi alocate circa 6,5 miliarde de lire egiptene (800 de milioane de euro) pentru ca peste şase milioane de persoane să beneficieze de aceste măriri, începând din luna aprilie.
În trecut, regimul a avut parte de un sprijin solid din partea funcţionarilor publici, dar în ultimii ani stagnarea salariilor şi creşterea preţuri