Andivele sunt dintre cele mai scumpe legume, daca nu cumva chiar cele mai scumpe. Este un motiv serios sa ne tinem departe de ele. Dar, pe de alta parte, sunt atat de utile sanatatii, incat merita sa le tinem aproape, socotind totdeauna ca leguma cea mai scumpa este mai covenabila decat medicamentul cel mai ieftin.
Andivele sunt printre putinele legume cautate pentru imbunatatirea capacitatii vizuale: consumadu-le regulat, observam ca dispar durerile de ochi, iar vederea incetosata - indeosebi la varstici - se amelioreaza spectaculos.
Nu trebuie neglijat nici faptul ca andiva este un bun adjuvant in obezitate si aterioscleroza, fiind indicata de asemenea in alimentatia cardiacilor sau a celor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme.
Pentru copii, adulti, batrani, ba chiar si pentru gravide
Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.
Toate acestea sunt consecinta continutului ridicat in vitamine (A, C si cele din complexul B), dar si de saruri minerale (contin fier, mangan, potasiu, fosfor, calciu). Este deosebit de important continutul mare de potasiu, necesar echilibrului functional al organismului.
Manganul continut de andive previne intarzierea cresterii la copii, scaderea rezistentei osoase la adulti si batrani, aparitia malformatiilor scheletice si deteriorarea sistemului de reproducere.
Adjuvant chiar si in tratamentul cancerului
Principiile active continute de aceasta leguma previn modificarea metabolismului glucidic si lipidic. Astfel, andivele reprezinta un aliment indicat diabeticilor (continutul de glucide este aproape neglijabil), dar si celor predispusi la ingrasare, respectiv obezitate.
Andivele au efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vez