Recent, un grup de cercetatori britanici au descoperit o a patra cauză a obezităţii, pe lângă cele trei consacrate (sedentarismul, factorul genetic şi supraalimentarea), căldura din interiorul locuinţelor şi al spaţiilor în care ne desfăşurăm activitatea.
Datorită instalaţiilor de încălzire moderne, am redus la maxim expunerea la frig, susţin experţii. Potrivit acestora, ne bazăm tot mai puţin pe mecanismele naturale de care dispune organismul uman pentru a ne regla temperatura prin arderea caloriilor în exces câştigate prin alimentaţie.
Oamenii de ştiinţă subliniază că, în ultimii 30 de ani, temperaturile care ne fac să ne simţim confortabil au crescut vertiginos, atingând ceea ce se numeşte "monotonie termică", adică menţinem o temperatură constantă în casa tot timpul şi nu o coborâm noaptea, aşa cum ar fi normal.
Nutriţionişti avertizează că omenirea se confruntă cu o epidemie de obezitate
Organismul uman îşi reglează căldura cu ajutorul grăsimii brune, susţin cercetătorii britanici. Aceasta, pe măsură ce îmbătrânim, este înlocuită de grăsimea albă, cu rol în favorizarea depozitării caloriilor în exces.
Până de curând, se credea că adulţii au foarte puţina grăsime brună în organism. Recent, cercetările ştiinţifice au relevat prezenţa unor depozite importante de grasime brună în corpul adulţilor, care îşi indeplineşte funcţia de ardere a caloriilor când ne aflăm în medii cu temperaturi de sub 6 grade celsius.
"Deşi pare tentant să credem că << statul la racoare>> poate fi soluţia pentru păstrarea unei greutăţi optime, ideal este să acordă o atenţie deosebită alimentaţiei şi să renunţăm la sedentarism", susţine dr. Luigi Gratton, medic specialist în Programul de Analiză a Obezităţii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).
Medicii nutriţionişt