Oraşul este „brodat” cu zeci de biserici, multe dintre aceste nestemate fiind păstrate din vremea medievală. Comorile culturale şi religioase ale oraşului, supranumit pe bună dreptate Florenţa valahă, sunt încă necunoscute celor mai mulţi dintre locuitorii municipiului Târgovişte.
Cenuşiul unei zile de iarnă şi neliniştea cauzată de multiplele probleme de zi cu zi pot fi date uitării pentru câteva ore, pornind în pelerinaj religios. Nu în Moldova, recunoscută pentru mănăstirile sale, ci chiar la noi acasă, la Târgovişte.
Oraşul este bogat în biserici conservate din vremuri îndepărtate, locuri unde ne putem regăsi liniştea sufletească şi păstra echilibrul moral. Popasul ne furnizează în acelaşi timp informaţii preţioase despre trecutul Cetăţii, considerată, mai bine de trei secole, cel mai important centru economic, politico-militar şi cultural-artistic al Ţării Româneşti.
Bisericile ascund în interior pietre de mormânt
Călătoria o puteţi începe chiar de la intrarea în oraş, dinspre Bucureşti. Prima oprire – Biserica Sfântul Nifon, situată pe Calea Bucureşti, nr. 19. Urmând drumul spre nord, câteva sute de metri mai sus, tot pe partea dreaptă, ni se înfăţişează Biserica Albă, ridicată la sfârşitul secolului XVI.
„Este locul unde, în epoca medievală, se alegeau pârgarii sau primarii, în termeni moderni. A mai existat Biserica Roşie, care a dispărut între timp. Era considerată biserica bulgarilor”, ne dezvăluie doctorul în istorie George Coandă.
Pelerinajul ar putea continua cu Biserica Stolnicului, înălţată în anul 1705 de stolnicul Constantin Cantacuzino. O adevărată bijuterie de artă medievală situată în inima oraşului, între Liceele Ienăchiţă Văcărescu şi Economic. Pictura datează din 1925 şi a fost executată de artistul Pavel Ionescu.
Monumentul mai păstrează la exterior medalioane de pictură realizate în secolu