O condiţie fizică bună, cunoştinţe din anatomie, psihologie şi abilităţi organizatorice sunt principalele trăsături ale unui instructor sportiv. Pentru a stăpâni cu succes domeniul sportiv, este ideal ca instructorul să fi practicat sport de performanţă.
Instructorul sportiv reprezintă prima treaptă de pregătire în vederea accederii la calificarea de antrenor. Conform Autorităţii Naţionale pentru Calificări, instructorul sportiv provine din rândul practicanţilor sportului de performanţă legitimaţi la asociaţii, cluburi sportive, dar şi din rândul absolvenţilor de licee cu program sportiv sau licee cu clasă specială de sport. În plus, instructorul este cel care derulează activităţi de instruire într-o ramură de sport, cu diferite categorii de participanţi, grupe de iniţiere, mediu şi avansaţi.
Mai mult, un instructor necesită instruire suficientă pentru a fi apt de a se adapta în funcţie de grupul pe care îl coordonează. „Oricine poate deveni instructor sportiv, dacă este apt pentru efort fizic, fie că a făcut sau nu performanţă. În general, cei care vor să devină instructori sunt persoane care şi-au dobândit cunoştinţe pe căi informale şi doresc să aprofundeze", explică Elena Sofronie, antrenor fitness, culturism şi aerobic. În plus, Sofronie recomandă instructorilor care ţintesc spre o astfel de carieră să fie însetaţi de cunoaştere, să aibă o determinare în a acţiona şi o „voinţă de fier" în a face tot ceea ce este necesar în fiecare zi.
Formare şi perfecţionare
Instructorii sportivi pot primi drept de practică în urma formării în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei fizice şi sportului, 69/2000, cu privire la formarea şi perfecţionarea specialiştilor educaţiei fizice şi sportului: „Instructorii sportivi se formează în cadrul liceelor cu program sportiv, cât şi prin cursuri organizate de direcţiile pentru tineret şi sport judeţene, respe