Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat la 4 februarie 2011 un Memorandum cu privire la planul de acţiuni privind eficienţa energetică.
Cu prilejul acestui eveniment, Olivier Descamps, directorul BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, a oferit un interviu în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul".
Care este motivul deciziei BERD de a finanţa proiecte de eficienţă energetică din Republica Moldova?
În ultimii ani Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a articulat dorinţa de a susţine tranziţia la o economie bazată pe emisii reduse de dioxid de carbon şi eficienţă energetică. Am constatat că economia moldovenească este de două ori mai ineficientă din punct de vedere energetic decât cea a României. Chestiunea eficienţei energetice trebuie să fie abordată atât din punct de vedere al cererii, cât şi al ofertei. Când spun cerere am în vedere evitarea pierderilor de energie din industrie, instituţii de stat sau locuinţe. Cât despre ofertă, e vorba de tehnologii curate şi surse de energie renovabilă. Între cerere şi ofertă există două legături fizice, cablurile şi conductele, care tot pot fi modernizate pentru a avea mai puţine pierderi.
Este primul pas în această direcţie?
Nu, avem proiecte în derulare. În iulie 2010, BERD a semnat un acord cu trei bănci de finanţare a unor proiecte de eficienţă energetică, în sumă de 20 milioane de euro, pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Datorită unor granturi ale UE, aceste credite sunt chiar mai ieftine pentru destinatari. Un alt proiect prevede o linie de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor locative, de care pot beneficia şi persoanele fizice.
Ce volum de finanţare prevede planul şi cine vor fi beneficiarii?
Vor fi mai multe proiecte, iar beneficiari ar putea fi întreprinderile, G