Adriano Bacconi, fostul preparator fizic al lui Lucescu la Pisa şi Brescia, povesteşte cum au creat ei primul program computerizat de monitorizare a meciurilor de fotbal
Din telefon răzbate vocea unui om entuziast, pasionat de ceea ce face. Adriano Bacconi, zîmbeşte, pînă şi asta se simte, cînd îşi aduce aminte de Lucescu, de Pisa, de Brescia... Îndoiala repetată a reporterului faţă de invenţia lui "Il Luce" şi a sa e risipită la fel de des pe parcursul celor trei sferturi de oră cît a durat convorbirea. "Senza dubbio, era la prima volta del mondo del calcio". "Sei sicuro?". "Assolutamente!".
- Signor Bacconi, cum l-aţi cunoscut pe Mircea Lucescu?
- A fost, într-un fel, dragoste la prima vedere. Eu eram de 1 an la Pisa, cu care promovasem în Serie A. Mircea Lucescu a venit în anul următor, în vară, după Mondialul din 1990. Mi s-a deschis o altă lume. Eu eram preparator fizic, iar ceea ce mă punea Mircea Lucescu să fac, a fost ca şi cum luam şcoala de la început. Lucescu a sosit cu mult entuziam, dar avea nevoie de un aliat cu care să construiască ceva important.
- Între care şi un sistem inovator de a monitoriza jucătorii. Ideea a fost premieră în lume?
- Absolut. Nu exista nicăieri un asemenea mijloc tehnic! Pur şi simplu, nimeni, absolut nimeni nu făcea analiza computerizată a partidelor de fotbal. Noi l-am inventat, pornind de la monitorizarea meciurilor jucate de Pisa. Am fost pionieri în domeniu. Conceptul de analiză îi aparţine lui Mircea Lucescu şi apoi, cu ajutorul unor informaticieni, am reuşit să-l automatizăm.
"Voia să vadă jocul din mii de unghiuri!"
- Cum aţi început?
- Ziua eram preparator fizic, iar noaptea trebuia să trec la munca tactică. Lucescu voia să introducă în pregătire computerul. Eram dedicat 24 de ore pe zi. Mircea era foarte exigent, voia să