Cei mai mulţi dintre românii care vor pleca în concediu anul acesta spun că bugetul maxim destinat vacanţei nu va depăşi echivalentul unui salariu mediu brut pe economie.
Între 300 şi 500 de euro. Acestea sunt sumele pe care 34,6% dintre cei patru mii de respondenţi ai unui sondaj declară că le vor cheltui pentru vacanţele de anul acesta. Numai 9,6% dintre cei intervievaţi spun că vor aloca peste 1.000 de euro, de persoană, pentru concediul din 2011, conform unui sondaj realizat de site-ul ivox.ro. Datele mai arată că o mare parte a românilor care îşi permit să călătorească în 2011 nu apelează la serviciile unei agenţii de turism. Aproape 40% dintre ei susţin că îşi organizează singuri vacanţele. În plus, 91,4% dintre participanţii la sondaj consideră că serviciile oferite în străinătate au o calitate superioară celor din România. Pentru cei care aleg anul acesta să facă turism în România, lucrurile nu vor diferi sensibil faţă de 2010, cel puţin în privinţa preţurilor. "Previziunea ANAT pentru 2011 arată că tarifele vor stagna şi chiar vor scădea cu circa 10% în sezonul intermediar" (15 iunie - 15 iulie şi 15 august - 1 septembrie, n.r.), a a declarat pentru gândul Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).
Vacanţe cu buget auster
O vacanţă peste hotare, fie ea şi una modestă, pune la grea încercare bugetul mediu anual, de 300-500 de euro, indicat de cei mai mulţi români. Astfel, un cuplu care plănuieşte o ieşire romantică la sfârşitul acestei săptămâni, chiar înaintea Sfântului Valentin, are numeroase opţiuni. Într-un clasament al celor mai mici preţuri, pachetele turistice pentru Praga, Veneţia sau Budapesta sunt printre cele mai ieftine, potrivit reprezentanţiilor agenţiilor de turism. Chiar şi aşa, o minivacanţă romantică în aceste oraşe costă în jur de 500 de euro. Cu aceşti bani, turiştii vor