Şase crescători de vite din Bistriţa-Năsăud, care şi-au făcut ferme cu cofinanţare europeană, prin Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (SAPARD), sunt în pragul falimentului.
Într-o întâlnire avută, la sfârşitul săptămânii trecute, cu vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, europarlamentarul clujean Rareş Niculescu, cei şase bistriţeni au susţinut că-şi vor închide fermele, întrucât nu mai pot plăti ratele la bancă şi nici furnizorii.
Unul dintre cei şase fermieri aflaţi într-o astfel de situaţie este Sorin Bărbos (40 de ani), din comuna Şieu-Odorhei. El spune că nu credea în 2004, când s-a apucat de întocmirea dosarului, că în timp lucrurile se vor înrăutăţi atât de mult.
„Am lucrat mult timp în Elveţia, în fermele agricole de acolo. Mi-a plăcut şi mi-am zis să fac şi eu una acasă, pentru că e de viitor. În 2004 m-am întors şi m-am apucat de acte. Acum am fermă, dar şi datorii cât casa. Sunt îngropat în rate, penalităţi şi datorii. Am încercat o refinanţare la o altă bancă, dar am fost refuzat. Nu ştiu ce să mai fac ca să fie bine. Oficialii ştiu cum stau lucrurile, dar nu fac nimic", povesteşte Sorin Bărbos.
Credit de 75.000 de euro
Fermierul spune că, deşi a început în 2004 să adune actele necesare pentru a-şi înfiinţa ferma, doar în 2008 i s-a aprobat proiectul şi în 2009 a început să facă producţie de lapte, cu cele 15 vaci din rasa Brună Elveţiană din Austria, pe care le-a cumpărat cu cofinanţare de la UE. Exploataţia sa zootehnică a costat 150.000 de euro. Jumătate din bani i-a obţinut prin SAPARD, după ce fermierul a făcut dovada că are restul de bani - 75.000 de euro. Banii i-a luat, în 2008, pritr-un credit la bancă.
În 2009, fermierul a reuşit să obţină profit. Astfel, fiecare vacă producea, zilnic, circa 20 de litri de lapte, producţia lunară, de la