Oamenii de afaceri ridica semne de intrebare in privinta oportunitatii incheierii unui nou acord cu Fondul Monetar International. Ei au prezentat un set de probleme pe care le implica relatia cu organismul finantator.
FMI nu ne-a scos din recesiune
Reprezentantii oamenilor de afaceri afirma ca FMI si-a dovedit incompetenta. Romania si Grecia au ramas singurele tari europene care nu au iesit din recesiune.
"FMI nu a scos Romania din recesiune, macar sa nu faca eforturi sa o bage mai rau", a declarat, marti, Cristian Parvan, secretar general al AOAR.
Romania ar urma sa inregistreze in acest an un avans economic de 1,5% si de 4,5% in 2012, conform estimarilor FMI. "Estimari hazardate, la fel ca si cele facute in 2009, tot de catre FMI, care afirmau ca in 2011 vom inregistra cea mai mare crestere economica din UE. Cu ce ne-am ales ? Cu un pacient mort, dupa o operatie reusita", a mai spus omul de afaceri.
Parvan estimeaza ca in cel mai bun caz, Romania va inregistra in acest an o stagnare economica.
Statul s-a inglodat in datorii
Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR, considera ca acordul cu FMI nu a facut altceva decat sa inglodeasca statul in datorii. "Daca privim lucrurile asupra felului in care s-a conceput si derulat acordul cu FMI, care s-a definit ca o centura de siguranta, am constatat ca a fost o galeata din care s-a consumat absolut anarhic pentru mentinerea salariilor si a pensiilor. Nici pe departe pentru solvabilitatea externa a tarii si nu pentru a incuraja activitatile productive", afirma Bostina.
Omul de afaceri se intreaba de ce avem nevoie de un acord preventiv de 5 miliarde de euro, in conditiile in care rezerva valutara a Romaniei a crescut cu 4 miliarde euro din ianuarie 2010.
"Ce tara este asta in care apelezi la un acord cu FMI, in conditiile in care R