Taxele de mediu din Romania sunt cele mai mici Uniunea Europeană, se precizează în Studiul Analiza taxelor de mediu în România, dat publicităţii de către Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS. Acest lucru reprezintă una dintre explicaţiile pentru care România nu reuşeşte să-şi promoveze în mod eficient obiectivele de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă.
Una din concluziile acestui studiu se referă la creşterea încasărilor din taxele de mediu care ar trebui să reprezinte o prioritate pentru România, mai ales în contextul crizei bugetare din ultimii doi ani. Evaziunea fiscală este de minim 75% în domeniul taxelor aferente introducerii de anvelope pe piaţa din România şi de minim 50% în domeniul exploatărilor forestiere. România are cea mai mică acciză la carburanţi din Uniunea Europeană, iar preţul benzinei a fost în permanenţă unul dintre cele mai scăzute din Europa, situaţie care conduce la încasări reduse la Bugetul de Stat. Concomitent cu o creştere a acestor accize, trebuie avută în vedere dezvoltarea transportului în comun pentru a compensa dependenţa de automobilul personal.
"Fragilitatea mediului înconjurător şi impactul activităţilor umane asupra acestuia sunt mai puternice decât oricând. Politicile fiscale trebuie să reflecte nevoile actuale ale lumii în care trăim - inclusiv problemele de mediu - iar pentru asta este necesară o nouă filosofie fiscală. Este nevoie de o schimbare a accentului de la taxarea muncii, la taxarea impactului pe care activităţile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Să nu mai penalizăm munca, să penalizăm mizeria!" atrage atenţia Costel Popa, Preşedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
„Taxele de mediu, nu numai că pot determina ridicarea preţului resurselor la adevăratul lor cost (incluzând costul în termeni de poluare, afectarea sănătăţii oamenilor, etc.), dar reprezintă