În opinia reprezentanţilor Institutului pentru Politici Publice (IPP) Bucureşti, schimbarea sistemului de vot pentru primari într-un singur tur „nu ar modifica aproape deloc rezultatul final al alegerilor, acesta variind în limita a aproximativ 1%". Altfel spus, nu se prea explică opoziţia manifestată de unii politicieni la propunerea privind alegerea viitorilor edili şefi. La nivelul judeţului Constanţa, chiar şi cu un singur tur de scrutin, PSD şi-ar fi păstrat statutul de lider la capitolul „primării cucerite".
Rezultatele unei simulări realizate de Institutul pentru Politici Publice Bucureşti, folosind datele oficiale ale alegerilor locale din vara anului 2008, oferă argumente obiective pentru luarea unei decizii, după declaraţiile politice din ultimele săptămâni. Specialiştii IPP au ajuns la concluzia că primarii desemnaţi câştigători printr-un tur de scrutin ar avea un suport electoral cu aproximativ 17% mai mic. „Suma voturilor obţinute de primarii aleşi în 2008 proveneau de la 5,78 milioane de persoane. Dacă edilii ar fi fost aleşi într-un singur tur, suma voturilor pe ţară ar fi fost de 4,77 milioane", se specifică într-un comunicat remis de IPP.
Din punct de vedere politic apar modificări importante, ceea ce ar afecta dominaţia unui partid sau a altuia în teritoriu. „Din cele 387 de primării, în 48 de localităţi urbane primarul ar fi fost altul dacă s-ar fi aplicat schimbarea propusă astăzi (între ele un singur municipiu reşedinţă de judeţ - Bistriţa)", a rezultat în urma analizei făcute de IPP.
Cine pierdea, cine câştiga
Însă, dacă sistemul pentru desemnarea şefilor administraţiilor publice locale s-ar fi schimbat înainte de scrutinul din vara lui 2008, PNL ar fi fost formaţiunea cea mai afectată, în comparaţie cu celelate partide, în ceea ce priveşte numărul de mandate obţinut. De asemenea, PSD ar fi suferit şi el o pierdere, dar î