Sarea ascunsa in bucate: ce alimente o contin excesiv. Mezelurile, branzeturile, supele la plic, semipreparatele, conservele, chipsurile sunt surse majore de sare. Chiar si medicamentele pot contine sare. Medicii ne arata care e doza zilnica optima. Subiectul "Cata sare ar trebui sa mancam ca sa nu ne imbolavim?" a impartit lumea in mai multe tabere si a generat atitudini extreme: in timp ce unii isi "albesc" farfuria cu sare, altii nu se mai ating de solnita. Cel putin in teorie, pentru ca, in practica, pot controla doar cantitatea de sare pe care o pun cu mana lor in mancare, nu si pe cea cu care vin la pachet majoritatea alimentelor de la supermarket, scrie EVZ.
Atentie la dozele de vitamine! Administrarea de suplimente alimentare in cantitati mari poate avea efecte chiar mai nocive decat carentele de nutrienti. Vitamina A in exces poate creste glicemia si poate mari ficatul, iar nivelul mare de vitamina D favorizeaza depunerea calciului pe vasele de sange. Suplimentarea alimentatiei cu vitamine a redus incidenta unor boli precum scorbutul (cauzat de carenta vitaminei C), rahitismul (consecinta aportului insuficient de vitamina D), boala beri-beri (cauzata de carenta vitaminei B1 - tiamina) sau pelagra (deficit de vitamina B3 - niacina), informeaza Adevarul.
Care sunt beneficiile ceaiului si cat ar trebui sa bei zilnic. Ceaiul, consumat zilnic, creste imunitatea organismului si scade riscurile de tumori pe creier si de accident cardiovascular, potrivit studiilor realizate de Simon Gibbons, profesor de chimie la University College din Londra, relateaza Mediafax. Pentru a avea efecte maxime, trebuie consumate zilnic trei cani de ceai. "Trebuie sa lasi ceaiul sa se infuzeze cel putin cinci minute pentru a permite apei fierbinti sa extraga compusii din plante", a spus Gibbons. Exista mai multe tipuri de ceai - negru, verde, alb si Oolong. Toate