"Misiunea FMI a ajuns de asemenea la un acord la nivel de experti in ceea ce priveste un nou Acord Stand-By de tip preventiv de 24 de luni in suma de 3,6 miliarde de euro. Asteptam aprobarea Comitetului Director al FMI, dar autoritatile romane ne-au informat ca intentioneaza sa trateze acest acord ca fiind unul de tip reventiv, ceea ce inseamna ca nu au in plan sa traga fondurile puse la dispozitie. Noul acord va fi conjugat cu asistenta de tip preventiv acordata de Uniunea Europeana in valoare de 1,4 miliarde de euro si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jefferey Franks in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc marti dimineata la Banca Nationala.
Oficialul a atras atentia asupra problemei arieratelor statului, asupra necesitatii restructurarii companiilor de stat ineficiente si a incurajat autoritatile romane sa acceseze fondurile europene disponibile.
Jefferey Franks, FMI:In ultimele 2 saptamani, misiuni din partea FMI, CE si BM au discutat un program nou multilateral pentru Romania si pentru a evolua actualul program.Noul program, odata ce va fi aprobat de comitetul director, va asigura o asistenta de 3,6 miliarde de euro de la FMI pe o perioada de doi ani.La nivel de experti, am ajuns la un acord privind un nou program economic si am realizat evaluarea finala din cadrul actualului program.Ne asteptam sa solicitam aprobarea comitetului director a FMI in ceea ce priveste noua evaluare, precum si noul program.Autoritatile au decis sa nu acceseze resursele disponibile in ultima transa a programului si sa abordeze noul program ca pe unul preventiv.Istvan Szekely, Comisia Europeana:
Cu sprijinul actualului program, Romania a avut realizari majore. A iesit din zona periculoasa si a facut acest lucru consolidand finantele publice. Deficitul va ajunge sub 3% pana in 2012, ia