Inginerii malaezieni utilizeaza biodiversitatea tarii pentru a descoperi noi materiale alternative pentru componente electrice de inalta tehnologie.
Ei au observat ca bambusul, nucile de cocos si coaja fructului de durian pot fi convertite intr-o forma de carbon activ potrivita pentru a fabrica anumite parti din bateriile electrice, informeaza Scidev.
Carbonul activ este obtinut din carbune, dar cercetatorii sunt de parere ca se poate obtine si din surse regenerabile, asigurand astfel venituri populatiei rurale.
"Cultivarea plantelor si convertirea lor in carbon activ se poate transforma intr-o industrie pentru cei care locuiesc in zonele rurale", este de parere Dino Isa, manager de proiect si profesor la Universitatea Nottingham Malaysia Campus.
Plantele sunt la indemana in aceasta tara tropicala, iar intregul proces va reduce cu 30% costurile fabricarii componentelor de baterii.
"Cautam sa facem supercondensatori mai sustenabili si sa utilizam materiale din mediul inconjurator pentru acest lucru", declara Kok Chiang, un consultant extern al proiectului.
Cercetatorii incearca sa ajusteze supercondensatorii pentru aplicatii specifice, de la acumularea energiei eoliene pana la fabricarea componentelor de telefoane mobile.
Continuarea cercetarilor va evidentia noi utilizari ale florei si faune diverse din Malaezia pentru scopuri tehnologice, declara Awang Noor Abdul Ghani, profesor asociat la Facultatea de Silvicultura din Universitatea Putra.
"Acest lucru va contribui la eforturile noastre pentru conservarea mediului si din aceste resurse naturale vom ajunge sa fabricam produse de inalta tehnologie, de cea mai buna calitate", completeaza acesta.
Inginerii malaezieni utilizeaza biodiversitatea tarii pentru a descoperi noi materiale alternative pentru compon