AUSTRIA. Spitalul AKH, preferat de politicieni şi de vedete, tratează anual sute de români. Din cei peste un milion de pacienţi trataţi la AKH, 100.000 sunt străini. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Spitalul AKH (Allgemeines Krankenhaus der Stadt) din Viena e prima opţiune care le vine în gând multor români dezamăgiţi de sistemul de sănătate de la noi. Cei care nu mai prind loc în spitalul de stat le pot alege pe cele private, cu tarife mai mici, la care oferă consultaţii tot medicii din AKH. Anul trecut, 600 de români au fost internaţi numai în spitalul vienez, alte sute fiind trataţi în clinici private din zonă.
1.200 euro - ziua de spitalizare, 65.000 euro - un transplant
După modelul Traian Băsescu sau Teo Trandafir care au mers la Viena "să-şi caute sănătatea", mii de români fac acelaşi lucru în fiecare an. În cazul în care nu cunosc un doctor care să le înleasnească internarea, mulţi se bazează pe internet. Aşa ajung să dea peste firme de intermediere, care le asigură de la cazare la întâlniri cu specialiştii şi menţin legătura între medici şi pacient după ce bolnavul se întoarce în ţară.
Spitalul AKH e de departe prima opţiune a românilor. Justificat. "AKH este al treilea spital din lume, cu o suprafaţă de 240.000 de metri pătraţi, 2.200 de paturi şi 9.000 de angajaţi. Aici, un medic începător e plătit cu 2.000-2.500 de euro, iar un profesor, cu 4.000-4.500 de euro", ne-a spus Karin Fehringer, şefa departamentului de comunicare din spitalul vienez. Preţul serviciilor e însă pe măsură - 1.200 de euro pentru o zi de spitalizare, ajungându-se la 65.000 de euro pentru transplant. "Anul trecut, 104.000 de pacienţi străini au fost spitalizaţi la AKH, dintre care 600 români", adaugă reprezentanul spitalului, care se laudă cu peste un milion de pacienţi spitalizaţi anual.
Pe lângă cei care îşi plătesc din buzunar analiz