FMI încearcă să calmeze populaţia, speriată de posibila scumpire a gazelor şi curentului electric. Populaţia nu trebuie să se aştepte la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze în "viitorul apropiat", întrucât procesul de liberalizare a costurilor se va realiza diferenţiat şi gradual, până în 2015, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, marţi, 8 februarie.
Experţii Fondului Monetar Internaţional susţin că nu există motive de panică. "Gospodăriile nu ar trebui să se aştepte la majorări de preţuri în viitorul apropiat, întrucât procesul de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze va începe mai târziu şi se va finaliza în 2015. Încă nu am definit când va începe, pentru că vrem să lucrăm mai întâi la definirea persoanelor vulnerabile şi vrem să le asigurăm protecţia", spune Jeffrey Franks, într-o conferinţă de presă.
FMI este criticat însă de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România. AOAR consideră implicarea Fondului Monetar Internaţional pe piaţa energiei drept o imixtiune.
"Potrivit ANRE, România are un grad de deschidere a pieţei energiei suficient. Nu înţelegem cerinţele FMI, nu rezolvă problemele de pe piaţa de profil din România. Mai mult, pe piaţa gazelor, România nu are nici un angajament pentru a se alinia la Uniunea Europeană. Nu vedem de ce preocupă pe FMI liberalizarea pieţei energiei. Este o imixtiune pe care nu o înţelegem. Dacă FMI nu a făcut eforturi pentru a scoate economia din recesiune, măcar să nu încerce să o bage şi mai mult în recesiune", declară secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan.
Revenind la Jeffrey Franks, el spune pe de altă parte că restructurarea companiilor de stat din energie şi transporturi reprezintă cea mai mare provocare pentru susţinerea creşterii economice.
"Cea mai dificilă provocare privind creşterea este aceea de a implementa reforme profunde în companii de sta