Ţara noastră este ţinută în afara spaţiului Schengen nu doar de opoziţia marilor puteri ale Europei. Şi conflictele dintre instituţiile europene pot aduce o amânare a deciziei cu cel puţin trei luni. Eurodeputaţii au anunţat că aşteaptă de la Consiliul European până în luna mai rapoartele pe aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, ceea ce înseamnă că nu vor da un aviz mai devreme.
Blocajul transferului actelor de la Consiliu la Parlamentul European ar putea duce la situaţia în care statele membre Schengen să nici nu fie puse în situaţia de a da un vot pe aderarea României şi a Bulgariei, la sfârşitul lunii februarie. De mai bine de trei săptămâni, europarlamentarii Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) cer Consiliului European rapoartele tehnice pentru România şi Bulgaria. Reprezentanţii Consiliului susţin că acestea sunt secrete, că nu le vor trimite tuturor europarlamentarilor comisiei, dar că o parte dintre aceştia le pot studia.
Citiţi şi:
Sondaj: Rusia, Franţa şi Ungaria - principalii duşmani ai României. SUA, cel mai bun prieten
Accesul la dosare se poate face doar la sediul Consiliului. Ca reacţie, europarlamentarii spun că nu pot da aviz în cunoştinţă de cauză, astfel că amână orice fel de hotărâre. „Până când Consiliul nu desecretizează documentele, noi nu ne putem decide. Nu putem spune nici dacă lăsăm România înaintea Bulgariei sau împreună. Nu avem încă toate datele problemei," a declarat, pentru „Adevărul Europa", europarlamentarul german Birgit Sippel.
Să nu râdeţi!
Presiuni au venit din toate părţile. Inclusiv preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a anunţat, înainte de Consiliul de săptămâna trecută, că rapoartele ar trebui desecretizate. Buzek a discutat vineri cu Traian Băsescu, cu premierul bulgar, Boiko Borisov, şi cu cel maghiar, Viktor Orbán, solic