Executivul din Ungaria a decis să facă mai precisă legea presei, aflată în centrul unei controverse ce a umbrit preşedinţia europeană a Uniunii Europene, informează NewsIn.
Ministrul ungar pentru comunicaţii, Zoltan Kovacs, a declarat că guvernul a convenit să mai lucreze la formularea legii şi să prezinte noul text joi.
El a dat asigurări că cele două părţi sunt "foarte, foarte aproape" de a rezolva această chestiune.
Mii de manifestanţi au ieşit luna trecută pe străzile din Budapesta pentru a protesta faţă de această lege, în timp ce unii europarlamentari şi-au pus, simbolic, căluşe la gură când premierul ungar Viktor Orban a vizitat Bruxelles-ul.
Militanţi pentru drepturile omului şi-au exprimat temerea că noua autoritate creată în baza legii va urma agenda politică a guvernului de centru-dreapta de la Budapesta.
Comisia Europeană a identificat trei probleme în legătură cu această lege, care a intrat în vigoare în 1 ianuarie, aceeaşi zi în care Ungaria a preluat preşedinţia UE.
CE crede că regulile prevăzute de normă privind acoperirea echilibrată a subiectelor încalcă reglementările europene, pentru că se aplică şi la mass-media precum blogurile video. De asemenea, executivul european a criticat prevederile privind ţara de origine şi a avertizat că obligativitatea înregistrării tuturor serviciilor media la noua autoritate ar putea restricţiona dreptul la liberă exprimare.
Kovacs a declarat pentru BBC că negocierile de luni, în care au fost implicaţi reprezentanţi ai media şi experţi legali, au acoperit cele trei paragrafe ale legii. El a reiterat, însă, că acestea sunt numai probleme tehnice. "Am convenit să lucrăm la unele texte care pot face (legea - n.red.) clară, mai precisă", a spus el.
Executivul din Ungaria a decis să facă mai precisă legea presei, aflată în centrul unei controverse ce a umbrit preşedinţia europ