Deputații au mai demonstrat odată că rămân imuni la justiție. După cum anticipasem, și în cazul Dan Păsat s-au găsit portițile să fie absolvit de solicitarea DNA privitoare la aprobarea arestării sale preventive. În timp ce Opoziția și-a înfundat mâinile în buzunare, Coaliția de guvernare n-a reușit să strângă numărul de voturi necesare ridicării imunității acestora.
A cui vină este mai mare? Teoretic, prin invalidarea poziției politice adoptate, Coaliția a pierdut. Iar Opoziția se felicită probabil pentru faptul că a demonstrat că lupta anti-corupție a Coaliției se poartă doar la nivel declarativ. Doar că, pe lângă cei din PDL, UDMR și UNPR, de pierdut a pierdut, în primul rând Justiția. Iar de acest lucru, e responsabilă e și Opoziția.
Dar să nu punem căruța în fața boilor. Așa fragilă cum e, Puterea are majoritate în Camera Deputaților. Dacă ar fi existat o voință reală, așa cum s-a demonstrat și cu alte ocazii, ar fi reușit să strângă voturile necesare adoptării cererii DNA. Lamentările ulterioare și indicarea cu degetul către PSD și PNL sunt gesturi penibile.
”Nu poți să obligi pe nimeni să voteze într-un anumit mod, mai ales pe subiecte delicate”, susține Raluca Turcan. Dacă ”votul după deget” (al șefului de grup) un comportament generalizat în Parlamentul României, ai fi tentat să o crezi.
“PDL a spus-o și astăzi și cu alte ocazii că nu a obstrucționat și nu va încerca niciodată să obstrucționeze justiția. Orice cetățean al acestei țări, indiferent de poziția pe care o are, de funcția pe care o ocupă, nu poate fi în afara legii”, susține și Ioan Oltean. Că ”a spus-o” e una, că rezultatul votului a fost negativ reprezintă diferența dintre vorbe și fapte.
Peste toți vine însă declarația Sulfinei Barbu. ”Pentru că nu avem un vot transparent, este imposibil să știm ce s-a întâmplat cu exactitate, atât la PDL cât și la colegii din arcu