Valoarea totală a instrumentelor financiare înregistrate la Depozitarul Central a crescut anul trecut cu 1,47 mld. euro (8,5%), până la 18,8 mld. euro. În aceeaşi perioadă, valoarea portofoliilor deţinute de investitori în conturile firmelor de brokeraj şi ale băncilor locale a avansat cu 1,24 mld. euro (46%), la 3,94 mld. euro. Cum se explică această dinamică?
Averea totală de pe Bursă, care cuprinde acţiunile listate, obligaţiunile şi celelalte instrumente financiare înregistrate la Depozitarul Central, a urcat anul trecut de la 73,8 mld. lei (17,3 mld. euro) la 80,28 mld. lei (18,8 mld. euro), potrivit datelor publicate ieri de Depozitarul Central (instituţia care are în evidenţă toate instrumentele financiare listate pe bursa de la Bucureşti).
În această sumă intră capitalizarea companiilor româneşti listate la BVB şi pe piaţa RASDAQ, care se ridica la finele anului trecut la 55,7 mld. lei (13 mld. euro), valoarea acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), care nu era încă listat la finalul anului, şi care erau înregistrate la Depozitar la valoarea nominală de 13,78 mld. lei (3,2 mld. euro), dar şi valoarea obligaţiunilor municipale şi corporatiste listate la BVB.
Datele sunt în linie cu evoluţia de anul trecut a Bursei de la Bucureşti, a cărei capitalizare a crescut cu circa 9,4%, sau circa 4,8 mld. lei (1,12 mld. euro).
O altă statistică, publicată de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la finele săptămânii trecute, arată că valoarea totală a portofoliilor deţinute de investitori la firmele de brokeraj şi băncile locale (membre ale fondului), a crescut anul trecut de la 11,5 mld. lei (2,7 mld. euro) la 16,8 mld. lei (3,94 mld. euro).
Din cele două statistici rezultă că averea totală a investitorilor activi a crescut în ultimul an mult mai repede decât averea totală de pe Bursă (46% faţă de 8,5%), situaţie pentru care bro