Preţul unei proprietăţi imobiliare executate silit de o bancă poate părea un chilipir, dar ascunde alte costuri.
Internetul abundă de anunţuri privind case executate silit, numărul site-urilor care promovează asemenea licitaţii este în creştere. Dar cât de ieftine sunt aceste proprietăţi?
Cel puţin, nu chiar atât de ieftine pe cât par la prima vedere, deoarece, dincolo de preţul proprietăţii şi al participării la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să se înarmeze cu foarte multă răbdare, întrucât procedurile de evacuare a vechilor proprietari pot dura de la o lună la câţiva ani.
''Debitorii încearcă să tergiverseze procedurile şi atunci contestă lictaţia. Printre cel mai des invocate motive se numără faptul că au în întreţinere un copil minor, situaţie pe care instanţa nu o poate trece cu vederea. În aceste cazuri, procedura de executare silită poate dura chiar şi ani'', explică avocatul mediator Mihai Grigore.
În plus, executorii judecătoreşti nu se ocupă şi de evacuarea foştilor proprietari. Tarifele percepute de aceştia se calculează, de regulă, ca procent din valoarea bunului executat silit, la care se adaugă o anumită sumă. În cazul unui apartament în valoare de 60.000 de euro, tariful executorului judecătoresc poate urca la câteva mii de lei.
Proprietăţile bune, păstrate după redresarea pieţei
La prima strigare, banca impune un preţ de pornire pentru locuinţa executată silit. Dacă aceasta nu se vinde, la următoarea licitaţie preţul ar trebui să scadă la 75%, iar apoi la 50%.
Însă, băncile nu se grăbesc să scoată la vânzare proprietăţile bune, dovadă fiind faptul că majoritatea anunţurilor publicate de instituţiile de credit vizează apartamente, case sau terenuri situate în zone periferice sau care fac obiectul unor litigii.
''Dacă intraţi pe paginile de internet a