Luna ianuarie a adus o apreciere modestă a leului românesc în faţa euro, de numai 0,54%. Comparativ cu dolarul american, performanţa a fost mai bună, avansul fiind de 2,86%, faptul fiind pus pe seama tendinţei de slăbire a monedei americane în faţa euro, şi nefiind datorat vreunui interes marcat pentru deţinerea de lei, arată analiştii X-Trade Brokers într-o analiză.
Potrivit acestora, aprecierea zlotului faţă de euro a fost luna trecută de 0,82%, forintul a avansat la rândul său cu 1,97%, însă coroana cehă a dominat clasamentul, cu un câştig de 3,32%. În acelaşi timp, aprecierile faţă de dolarul american au fost şi mai sus inute. "Băncile centrale din Ungaria şi Polonia au ridicat rata dobânzii de referinţă cu câte 0,25 procente fiecare, la 6%, respectiv la 3,75%. Aşteptările pentru majorarea dobânzii în Cehia au propulsat cotaţiile coroanei în prima lună a anului. Deşi acestea nu au fost confirmate la decizia de săptămâna trecută, votul a fost foarte strâns, sugerând o posibilă mişcare într-un orizont de timp mai apropiat. În Cehia investitorii recompensează stabilitatea economiei şi a deciziilor ce afectează mediul de afaceri, la polul opus, prin comparaţie, aceştia fiind factori de penalizare pentru leul românesc'', se arată în analiza X-Trade Brokers.
Euro a şters impresia negativă a deprecierii de la începutul lui 2011
În acelaşi timp, se pare că euro a reuşit să şteargă până la finalul lunii ianuarie impresia negativă lăsată de deprecierile din debutul anului. " Ben Bernanke a semnalat că nu este încă dispus să renunţe la măsurile neconvenţionale de politică monetară, blocând iniţiativa unor traderi de a cumpăra dolarul în anticiparea unei schimbări de atitudine din partea Fed. În acelaşi timp, creşterea inflaţiei în zona euro şi amplificările unor poziţii speculative într-un context de diminuare a îngrijorărilor privind Portu