Nivelul crescut al colesterolului rău (LDL) este asociat cu bolile cardiovasculare. Pentru a veni în ajutorul persoanelor care au LDL peste valorile normale, nutriţioniştii americani au pus la punct o listă cu alimentele ce contribuie la scăderea LDL şi la creşterea nivelului colesterolului bun (HDL).
În categoria alimentelor ce pot fi mâncate fără probleme de persoanele cu LDL mare se numără pastele integrale, ouăle sau migdalele.
În schimb, persoanele suferinde de hipercolesterolemie nu se vor apropia de brânza tofu, margarinele sau peştele tilapia etc.
Alimente recomandate...
Paste integrale. Antioxidanţii din paste contribuie la controlul nivelului de insulină care, la rândul ei, determină diminuarea nivelului LDL şi al trigliceridelor. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard a analizat dietele a peste 27.000 de persoane de-a lungul a opt ani. În urma cercetării s-a dovedit că persoanele care au mâncat paste preparate din cereale integrale au slăbit mai mult decât cele care preferau celelalte preparate din făină albă.
Ouă. Un studiu citat de Jurnalul american de nutriţie arată că ouăle cresc nivelul de colesterol bun, fără a-l mări pe cel rău. Consecinţa?
Arterele rămân "curate" mai mult timp. Un alt studiu a dovedit că persoanele care obişnuiesc să mănânce cel puţin un ou în fiecare zi (inclusiv gălbenuşul) slăbesc mai repede şi sunt mai pline de energie faţă de cele care refuză acest aliment.
Migdale. O mână de migdale mâncate zilnic, timp de mai multe săptămâni, ajută la pierderea kilogramelor, susţin cercetătorii de la Universitatea Purdue (SUA). Migdalele contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge, având chiar efect similar cu tratamentul medicamentos îm asemenea cazuri.
Hipotensivii sunt, de asemenea, sfătuiţi să consume în medie cinci migdale zilnic pentru a normaliza valo