Deşi conturile CNVM sunt blocate încă de luna trecută de păgubiţii FNI, angajaţii Comisiei au putut, ieri, să îşi încaseze, nestingheriţi salariile, potrivit unor surse din cadrul Comisiei. Angajaţii CNVM pot răsufla uşuraţi până la vară, datorită unei prevederi legislative care stipulează că, timp de şase luni, din momentul în care o instituţie a fost executată silit, nimeni nu se poate atinge de conturile de salarii ale angajaţilor.
"Există o prevedere în Codul Muncii potrivit căreia nu se poate pune poprire pe conturile de salarii ale unei instituţii timp de şase luni din momentul în care ea a fost executată silit. Practic, acum sunt blocate toate conturile CNVM, în afară de cel de salarii. Nu putem face nicio cheltuială în prezent", au spus, pentru ziarul "BURSA", surse din Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Conturile Comisiei sunt blocate din ianuarie de către mai mulţi inves-titori la Fondul Naţional de Investiţii (FNI) care au încercat să îşi recupereze banii pierduţi.
Arbitrul pieţei de capital a fost obligat de instanţă să plătească câteva zeci de milioane de euro către aproximativ o sută de mii de păgubiţi FNI, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie redactată în septembrie 2010, la aproape un an de când ea a fost pronunţată de instanţă.
Reprezentanţi ai Comisiei au atras imediat atenţia că CNVM riscă să îşi înceteze activitatea, în condiţiile în care suma pe care o are de plătit excede bugetul anual de care dispune de obicei, de circa 9-10 milioane de euro.
"Comisia a încercat să obţină măcar o amânare a acestor plăţi, însă a fost refuzată deocamdată", ne-au spus surse din piaţă.
Săptămâna trecută, au apărut mai multe informaţii potrivit cărora reprezentanţii FMI ar fi cerut Ministerului de Finanţe să achite de la buget despăgubirile la care fost obligată CNVM. Surse din Comisie au infirmat atunci