Oamenii de afaceri români cer că firmele mici - cu o cifră de afaceri sub 35.000 de euro pe an - să nu mai fie obligate să angajeze contabili. Micii antreprenori vor să aibă posibilitatea de a-şi ţine singuri contabilitatea după absolvirea de cursuri de contabilitate primară. Prevederile ar urma să fie aplicate unui număr de aproximativ 400.000 de firme, care reprezintă 2% din buget.
„Trebuie să încurajăm mici întreprinzători să aibă costuri cât mai reduse. O firmă cu 2-3 angajaţi plăteşte cel puţin 100 de euro pe lună pentru serviciile de contabilitate, deci se ajunge la 1.200 de euro pe an care pot fi scutiţi. În prezent este vorba doar despre firmele cu o cifră de afaceri anuală de până la 35.000 pe an, însă cred că plafonul ar trebui ridicat până la 100.000 de euro", a declarat, pentru romanialibera.ro, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).
Legea Contabilităţii prevede, în prezent, că toate situaţiile financiare să fie semnate de directorul economic, contabilul-şef sau o persoană împuternicită care trebuie să aibă studii superioare economice şi să fie angajată în departamentul financiar-contabil, precum şi de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).
AOAR a mai cerut Guvernului modificarea procedurilor şi documentaţiei de depunere a declaraţiilor. „Declaraţiile ar trebui depuse trimestrial, nu lunar cum este în prezent", a mai spus Pârvan.
Ce spun antreprenorii
Mioara Vasile deţine o firmă cu 4 angajaţi şi plăteşte în prezent circa 500 de lei pe lună unui contabil . „Am trei chioşcuri mici în zona Durmul Taberei cu încasări de câteva sute de lei pe zi. Aş prefera să îmi ţin singură contabilitatea şi să scutesc 500 de lei pe luna", afirmă aceasta care adaugă că a făcut deja