Ministrul de externe Teodor Baconschi a participat la a 47-a editie a Conferintei de Securitate, care a avut loc in 4-6 februarie, la Munchen. Prin intermediul Consulatului General al Romaniei din capitala bavareza, Baconschi a luat contact cu diaspora romaneasca, cu sasii si svabii care traiesc in zona, cu asociatiile si institutiile lor reprezentative. Despre concluziile Conferintei, discutia cu omologul sau german in problema intrarii Romaniei in spatiul Schengen, incluziunea sociala a romilor, votul prin corespondenta, Strategia europeana a Dunarii, dar si despre ambitiile sale politice si de reformare a PDL, ministrul roman a vorbit intr-un interviu pentru HotNews.ro.
Despre concluziile Conferintei, discutia cu omologul sau german in problema intrarii Romaniei in spatiul Schengen, incluziunea sociala a romilor, votul prin corespondenta, Strategia europeana a Dunarii, dar si despre ambitiile sale politice si de reformare a PDL, ministrul roman ne-a vorbit intr-un „interviu de lux, ca un BMW nemtesc”.
Dani Rockhoff: Care a fost problematica dezbatuta la Conferinta de Securitate de la München din 4-6 februarie 2011 si ce concluzii finale ale acesteia afecteaza in mod concret Romania?
Teodor Baconschi: Conferinta de Securitate de la München s-a concentrat asupra provocarilor de securitate regionale si globale, a cautat sa analizeze implicatiile crizei financiare asupra stabilitatii si securitatii globale. S-a facut si o trecere in revista a eforturilor internationale in domeniul neproliferarii, dezarmarii si controlului armamentului. Discutia s-a focalizat asupra evolutiilor ingrijoratoare din Orientul Mijlociu si s-a revenit la subiectul implicarii comunitatii internationale in Afganistan, dar si al securitatii cibernetice. E vorba de ingrijorarea comunitatii euro-atlantice cu privire la transformarea posibila a crizei economico-fi