Laptele de soia câştigă teren în domeniul gastronomiei, fiind folosit din ce în ce mai mult pentru prepararea unei game variate de mâncăruri.
Laptele de soia este o băutură vegetală, mai precis lichidul care rezultă după ce boabele de soia sunt înmuiate şi stoarse. Persoanele care au adoptat un stil de viaţă vegetarian sunt cele care consumă cu preponderenţă lapte de soia - acesta fiind un foarte bun substitut vegetal pentru laptele de vacă - însă tot mai multe persoane, vegetariene sau nu, îl aleg datorită beneficiilor aduse sănătăţii. Gospodinele preocupate de sănătatea familiei lor devin din ce în ce mai interesate de ideea de a înlocui laptele de vacă sau de capră cu lapte de soia atunci când gătesc.
Deşi se poate spune că laptele vegetal îl înlocuieşte fără probleme sau restricţii pe cel obişnuit, totuşi este bine să ştiţi că laptele de soia este recomandat doar pentru anumite preparate.
Astfel, laptele de soia este ideal pentru pregătirea de deserturi (datorită gustului său dulceag deosebit). De asemenea, laptele vegetal poate fi utilizat fără probleme atunci când gătiţi mâncăruri care nu trebuie să fie albe şi, în plus, datorită texturii sale, poate fi încorporat în preparate al căror aspect nu trebuie să fie neted şi uniform.
Indiferent de preparatul pe care alegeţi să îl gătiţi, este bine să aveţi în vedere că laptele folosit nu face altceva decât să completeze textura sau gustul mâncării respective. Dacă folosiţi lapte de soia pentru un preparat în care laptele este ingredientul principal, gustul mâncării ar putea fi schimbat radical, şi nu neapărat în bine; în schimb, dacă folosiţi lapte vegetal doar pentru a adăuga puţină culoare preparatului, atunci nu vor exista probleme. Învăţaţi deci să folosiţi „inteligent“ laptele de soia, pentru a găti mâncăruri mai sănătoase, fără a face compromisuri în ceea ce priveşte savoarea. @