Băncile vor relua în cele din urmă creditarea pentru clienţii din sectorul real pentru că au suficiente lichidităţi, anticipează guvernatorul BNR Mugur Isărescu, deşi bancherii sunt încă reticenţi să se împrumute chiar şi între ei la mai bine de doi ani de la şocul declanşării crizei financiare.
"Situaţia de pe piaţa monetară se va îmbunătăţi. Lichiditatea pe care băncile o au în prezent în relativ exces va fi utilizată. Excesul de lichiditate nu apare la nivelul tuturor băncilor şi mai reflectă o altă disfuncţionalitate, că băncile între ele sunt reticente. Acest exces de lichiditate este concentrat la 4-5 bănci. Probabil că au avut rezerve în a extinde excesul lor de lichiditate către băncile care aveau relativ deficit. Credem că acest lucru se va rezolva în timp", a spus Isărescu în cadrul conferinţei organizate pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Dobânzile pe termen scurt la care băncile se împrumută între ele au coborât la niveluri minime în ultima perioadă datorită excesului de lichiditate.
Isărescu apreciază că dobânzile pe piaţa monetară se vor consolida acolo unde trebuie, în jurul dobânzii de politică monetară, setată la 6,25%, eventual puţin mai jos.
"Vom îmbunătăţi accesul băncilor la lichiditate, inclusiv prin operaţiuni de refinanţare ale BNR. Suntem deocamdată în poziţia de debitor, aşa cu sume mici, dar pe măsură ce băncile vor relua creditarea, această poziţie se va disipa."
Anul trecut băncile au plasat la BNR în cadrul facilităţii de depozite pe o zi 387,29 miliarde de lei, de aproape şapte ori mai mult decât în 2009, ceea ce indică un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 mld. lei.
Tendinţa de scădere a dobânzilor la care băncile se împrumută între ele dă speranţe de ieftinire a împrumuturilor pentru companiile care au credite în lei sau pentru persoanele fizice cu dobânzi legate de