Instituţiile de învăţământ superior trebuie să închidă specializările şi programele de studii neacreditate sau care nu au fost autorizate să funcţioneze provizoriu, începând de miercuri, când intră în vigoare noua Lege a educaţiei.
Noua Lege a educaţiei, publicată în Monitorul Oficial din 10ianuarie, are termen de intrare în vigoare 30 de zile de lapublicare. Astfel, prevederile Legii educaţiei ar urma să fieaplicate începând de miercuri, 9 februarie.
Potrivit Legii educaţiei, instituţiile de învăţământsuperior nu mai pot să înceapă sau să continue procesul didactic laspecializările şi programele de studii neacreditate sau care nu aufost autorizate să funcţioneze provizoriu. Instituţiilecare, începând de miercuri, când intră în vigoare Legea educaţiei,nu închid specializările şi programele de studii neacreditate sauneautorizate vor intra în lichidare, iar vinovaţii vor fisancţionaţi.
Studenţii şi absolvenţii care au fost înmatriculaţi laspecializările sau programele de studii ce vor fi închise audreptul să-şi finalizeze studiile la specializări identice sausimilare din acelaşi domeniu. Dispoziţiile referitoare lafinalizarea acestor studii sunt reglementate prin ordin alministrului Educaţiei, la propunerea ARACIS şi cu consultareaConsiliului Naţional al Rectorilor.
De asemenea, va fi constituit Registrul Matricol Unic alUniversităţilor din România, o bază de date electronică în caresunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile destat sau particulare acreditate sau autorizate să funcţionezeprovizoriu, pentru a se asigura un control riguros aldiplomelor.
Ministerul Educaţiei elaborează, în termen de opt luni de laintrarea în vigoare a legii metodologiile, regulamentele şicelelalte acte normative care decurg din aplicarea legii şistabileşte măsurile tranzitorii de aplicare a acesteia.
Instituţiile de învăţământ superio